2016. március 14., hétfő

Véleménykifejtés: Változás - Régi és új dolgok

Valljuk be, ritkán találkozunk olyan emberekkel, akik néha ragaszkodnak a régi szokásaikhoz, viszont általánosságban nyitottak az új dolgokra. Ez a két dolog inkább külön van.

Azok, akik már szinte betegesen ragaszkodnak a régi holmijaikhoz/szokásaikhoz, azok többnyire az emlékek miatt teszik ezt. Például valaki kiskorában kapott egy plüss macit a szüleitől és azt a mai napig mindig mindenhová magával hordja, mert ő a Brumi, a kismackó, és megígérte neki, hogy sosem hagyja el. Jó, ez nagyon cuki meg minden, de tizenhat évesen egy macival rohangálni fel és alá Budapest utcáin egy kicsit fura lenne.
Vagy esetleg valaki egy olyan családba születik bele, ahol például kéthetente egyáltalán nem esznek húst, mert mit tudom én, egész évben böjtölnek, mert hülyeségnek tartják azt, ha csak negyven napon át tartanák. Ha az én szüleim úgymond 'rákényszerítenének' erre, akkor valószínűleg másként csinálnám ezt felnőttkoromban, például nem húst nem ennénk -mert a fehérje azért kéne a szervezetünkbe-, hanem zsíros ételeket. Az legalább egészséges lenne.

Ilyen szempontból három részre lehetne osztani a társadalmat:

1. Akik mindent hagyomány után csinálnak, és ezt rákényszerítik az őket körülvévőkre is.
2. Akik tisztában vannak a hagyományokkal, de úgy utálják, mint a fene, és már csak azért sem fogják azt csinálni a gyerekeikkel, mint a szüleik velük.
3. Akik tisztában vannak a hagyományokkal, tisztelik őket, de más szemszögből közelítik meg őket.


Na de a lényeg, hogy az emberek változnak, és mindig újítani akarnak. Ez jó egyáltalán minden szempontból?  Nézzük akkor az első példát.


Emlékeztek Tomra és Jerryre? Talán kiskorotokban nem mindig vettétek észre a változásokat, de ahogyan fejlődött a technológia, őket is megújították:










Na meg aztán ott van a Pindúr Pandúrok:


Scooby Doo-ék is:



Persze nem csak a mesék változtak, hiszen fejlődött például az orvostudomány is, ami elég jó dolog. Viszont gondolkozzunk el egy kicsit: Tényleg mindig jó a fejlődés? Szükségünk van rá?

Véleményem szerint igenis, szükségünk van rá. Ha mindig minden ugyanolyan lenne, az már egy idő után túl monotonná és unalmassá válna. Vegyük például az evést. Tegyük föl, hogy Téged 10-15 éven át mindig rántott hússal és sültkrumplival etetnek. Lehet, hogy te alapjáraton szereted, na, de hosszú éveken át állandóan ugyanazt enni, már unalmas és nem is kívánja az ember egy idő után.Tehát igenis, szükségünk van a változásra, ez az élet rendje, de azért túlzásba se kell vinni. 
Például a mai modern társadalom odáig fejlődőtt és fejlesztette a találmányait, hogy szépen, lassan elkezdék megölni a Földet.

Mikor nincsen szükség az ember életében a változásra?

Ez már relatív, mindenki saját maga dönti el, hogy mikor van, s mikor nincsen rá szüksége. Léteznek persze olyan helyzetek, szituációk, amikor nem vagy rákényszerülve a változásra, de te igenis szeretnél például más ember lenni vagy elkezdeni egészségesen étkezni, mert érzed, hogy valami nincsen rendben, és orvosolni kell. 

Ahhoz, hogy sikeresen meg tudj változni, kell akaraterő, kitartás, na, és persze jó sok bátorság. Nem könnyű már maga az elhatározás sem, aki mostanában ebbe belevágott, vagy csak szeretne, annak sok sikert kívánok! ☺

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...